dinsdag 4 december 2012

Weegee

Hier komt ie dan: tip 5, een tentoonstelling. 
'Murder Is My Business' vindt plaats in het FoMu, het fotomuseum in Antwerpen en licht de beelden toe van Arthur 'Weegee' Fellig, een Amerikaanse fotograaf die de grondlegger is van de sensatiepers. In het Amerika van de jaren 30 tot en met 60 ging Weegee op zoek naar moord, brand, ongevallen en braspartijen. Hij wachtte geduldig op de nacht met een politieradio, een typemachine, een pakje sigaren en een vers onderbroek in zijn auto. Wanneer de politie iets interessant te melden had, trok hij erop uit om foto's te trekken van de 'crimescene'. Met een flits legde hij de gebeurtenissen op een onverbloemde manier vast. Critici noemen hem een voyeur, een opportunist en een sensatiebeluste man. Kunst of niet, oordeel zelf. Over een ding is iedereen het eens: Weegee was de eerste die van de nacht een symbool heeft gemaakt. Meer uitleg over de tentoonstelling en de figuur zelf op de website van FoMu en NYT. Er hoort ook een boek bij de tentoonstelling 'Unknown'. Te koop bij Fnac.
De tentoonstelling loopt nog tot 27 januari 2013. Andere fotografen die belicht worden tot 27 januari zijn Gert Jochem en het Frans-Duitse duo Lucie & Simon.




(En als je dan toch in Antwerpen bent, zeker het Momu eens checken, een overzichtstentoonstelling van de Parijse couturière Madame Grès)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten