donderdag 21 maart 2013

Pastaaaaa!!!

Mmmm, zo lekker dat we dat vinden pasta. Daarom verblijdt Pas de deux vandaag jullie dag door hier 3 lekkere veggie pastagerechten te posten. We dachten direct 3 dan is er keuze genoeg. Plus we zitten al een paar dagen achter dus bij deze maken we het goed. Eerst even de gerechten opsommen: vegetarische lasagne met broccolipuree en Philadelphia, geroosterde groenten met zelfgemaakte pesto en buffelmozzarella en spaghetti met prei, champignons en ricotta. Klinkt goed? Dan beginnen we eraan!

N°1 De lasagne

Ingrediënten: 
-lasagnebladeren
-1 broccoli
-1 rode paprika
-1 wortel
-1 bakje champignons
-1 teen look
-1 ui
-Half potje Philadelphia
-zelfgemaakte pesto (zie hieronder)
-200 gr gezeefde tomaten
-140 gr tomatenpuree
-2 blokjes groentebouillon
-1 zakje geraspte kaas of 100 gr gruyèrekaas om zelf te raspen

Zelfgemaakte pesto
-50 gr geraspte parmesan
-50 gr pijnboompitten (Dit is duur dus men kan dit vervangen door cashewnoten en voor wie dat zelfs te duur vindt, kan je de noten gewoon schrappen. Dan heet pesto ineens pistou, ook lekker)
-1 teen look
-1dl Olijfolie Extra Vierge
-Zeezout en peper om af te kruiden.

Pureer de basilicum, de knoflook, pijnboompitten en wat olijfolie in een blender tot een redelijk gladde pasta. Voeg geleidelijk de resterende olie toe, roer de Parmezaanse kaas erdoor en voeg zout en peper toe. Bewaar de pesto maximaal 1 week in de koelkast in een potje met schroefdeksel, bedekt met een laagje olie.

Lasagne
Snij de broccoli in kleine stukjes, daarbij mag je ook de stam gebruiken. Die dit alles in een pot en zet alles onder water met 2 blokjes groentebouillon. Laat koken tot de broccolistukjes gaar zijn.

Ondertussen snij je de rest van de groenten. De ajuin en look stoof je aan met wat olijfolie. Daarna gaan alle groenten, behalve de champignons erin met een beetje water. Wanneer de groenten beetgaar zijn, kan je de champignons erbij doen samen met de tomatenpuree en de gezeefde tomaten. Nog een keer laten doorkoken en klaar. Je kan de saus nu kruiden met peper (Pas de deux gebruikt geen zout maar je kan ook kruiden met zout) en andere lekkere kruiden. Werkt af met wat verse blaadjes basilicum.

De broccoli is nu gaar. Je mixt alles met een staafmixer. Daarna haal je het door een zeef en zorg je dat zoveel mogelijk vocht uit de broccolipuree gehaald wordt. Het vocht kan je af kruiden en met wat room is dit een heerlijk soepje (dus je hebt er direct een voorgerecht bij). Wanneer het vocht er uit is gelopen, doe je de broccolipuree in een kom en meng je ze met 1 à 2 lepel zelfgemaakte pesto en het half potje Philadelphia.

Nu neem je een ovenschotel. De broccolipuree vormt de eerste laag, daarna lasagnebladeren, dan een laag tomatensaus, dan terug lasagnebladeren en dit herhaal je tot je schotel vol zit. Je zorgt wel dat de tomatensaus de laatste laag vormt en deze kan je bedekken met wat gruyèrekaas. Eet smakelijk!

vegetarische lasagne

N°2 Geroosterde groenten met pesto en buffelmozzarella

Ingrediënten
-1 courgette
-1 aubergine
-1 tomaat
-1 ui
-1 teen look
-voldoende olijfolie om de groenten te bedekken
-peper en zeezout (zoals gezegd gebruiken we geen zout maar voor de liefhebbers)
-1 bol buffelmozzarella
-3 el zelfgemaakte pesto
-1 rode peper zonder zaadlijst
-Gelijk welke pastasoort, maar we eten graag sliertjes dus gebruiken we capellini

Bereiding 
Snij de groenten in stukken en leg ze in een ovenschotel en bedek ze met voldoende olijfolie. Kruid ze goed met peper en zout of andere kruiden en meng dan alles goed door elkaar. Zet ze een half uur tot een uur in de over op 180° en meng om het kwartier eens door de groenten. 

Ondertussen zet je water op. Wanneer je groenten beetgaar zijn, gooi je de pasta in het kokend water en wacht je tot de pasta gaar is. Zo is alles ongeveer gelijktijdig klaar. De pasta giet je af. 
De groenten haal je uit de oven, je snijdt de mozzarella in stukjes en samen met de pesto roer je dit erdoor. Je kan altijd nog wat extra pesto om tafel zetten en wat parmesan erover strooien. 

Geroosterde Groenten Royalty-vrije Stock Afbeelding - Beeld: 17030676

N°3 Spaghetti met prei, champignons en ricotta

Ingrediënten
-2 preien
-1 bakje champignons
-2 tenen look geperst
-1 potje ricotta
-1 ui
-Spaghetti of andere pasta

Bereiding
Stoof de ui aan met de geperste look in wat olie. Voeg daarbij de prei en champignons met wat water. En laat gaar worden. Zet ondertussen een pot water op voor de pasta. Wanneer het water kookt, gooi je de pasta erin en laat gaar worden. Hou je groenten in de gaten en wanneer ze gaar zijn, giet je wat vocht af en doe je het potje ricotta erbij. Kruid goed met peper en eventueel wat zout. Je kan ook verse peterselie en bieslook erin snijden om het gerecht wat op te leuken.  

prei

We weten ook wel dat dit niet de meest duidelijke uitleg is voor recepten maar hopelijk wordt het duidelijk tijdens het koken. Voilà, eet smakelijk!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten